13 Αυγούστου 2013

XLIIΙ σημαίνει 43


Σ’ ένα παλιό αρχοντικό του Μεταξουργείου διώροφο, απ’ αυτά με την εσωτερική αυλή και την πέτρινη τοιχοποιία, που χρόνια μετά την οικιστική του παρακμή άλλαξε χρήση και στέγασε για καιρό (μέχρι που το εγκατέλειψαν κι αυτοί) μικροβιοτέχνες και εργαστήρια τυπογραφίας, βρήκα το ημερολόγιο. Μέσα σ’ ένα χαρβαλοσακατεμένο ντουλάπι, δίπλα σε διπλότυπα παραγγελίας μωχέρ γυναικείων ενδυμάτων και πίσω από κάμποσα μπουκάλια με τοξικούς διαλύτες. 
Υπό τους ήχους της Κάρμεν και με τις οσμές ανθρώπινων λυμάτων να κυριαρχούν στο χώρο, απομακρύνομαι, διασχίζω μια ομάδα χοροπηδούντων χορευτών και αποδελτιώνω με την ησυχία μου τη σελίδα με τη συγκεκριμένη ημερομηνία: 13 Αυγούστου 1970. Εβδομηνταένα χρόνια ακριβώς μετά τη γέννηση του Alfred Hitchcock, 44 μετά από εκείνη του Fidel Castro και μόλις εννέα από την κτίση του τείχους του Βερολίνου, ούτε μια μικρή σημείωση δε φανερώνει πως κάποιος είχε κανονίσει να κάνει έστω και την παραμικρή μικροδουλειά εκείνη την Πέμπτη.

Όμως, το ίδιο απόγευμα, όχι πολύ μακρύτερα από την αυγουστιάτικη καρδιά της εξαπλωνόμενης μητρόπολης, και ενώ στα βόρεια της χώρας, το Άγιο Όρος είχε παραδοθεί σχεδόν ολοσχερώς στις φλόγες (όπως διαβάζω στο ιστορικό αρχείο της Καθημερινής) ένας γυναικολόγος, μου διαφεύγει τώρα το όνομά του, και μια νοσοκόμα με πρωτοσυστήνουν στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Εγώ κλαίω.

Χωροχρονικό άλμα 42 χειμώνων, μιας άνοιξης και λίγο περισσότερων χιλιομέτρων.

Ημερολόγια εξοχής: 22η μέρα. Λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό και την συμπαρομαρτούσα νύστα, κι ακόμα λιγότερο πριν βγω από το ντους και ξαναφορέσω τα ρούχα του καλού οικοδεσπότη, ξεπλένω με παγωμένο νερό από πάνω μου το λεπτό αφρισμένο στρώμα σαπουνιού που με καλύπτει – την δεύτερη καλύτερη κρυψώνα μου μετά τον ύπνο, κι ας είναι μόνο τρίλεπτη – και αναρωτιέμαι τι στο καλό θα γράψω στη φετινή γενέθλια ανάρτηση. Γνωρίζοντας πως διανύω περίοδο ελάσσονος έμπνευσης.

Πέρυσι, τέτοια μέρα, αράδιασα 42 εξομολογητικές προτάσεις (που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ) σε μία ανάρτηση εορταστική. Εν είδει απολογισμού.
Σήμερα [λίγα ταξίδια, 2 ευτυχισμένες στιγμές, 3 τραύματα στην αριστερή μου πλευρά (μάτι, ώμος και αχίλλειος τένοντας), καμιά εκατονπενηνταριά δίσκους, 5-6 καλές αναρτήσεις στο μπλογκ, λίγες περισσότερες (καλές) ραδιοφωνικές παρουσίες, μηδέν φίλους λιγότερους (και μηδέν εχθρούς περισσότερους), 1-2 δύσκολους μήνες με χαμένο βηματισμό, 20 βιβλία, πάμπολλες μπύρες, αρκετές ταινίες, τεσσεράμιση κύκλους Breaking Bad, μια υπό του μέτριου επαγγελματική χρονιά, μερικές συναυλίες, σχεδόν ισάριθμους ενθουσιασμούς (ν) και απογοητεύσεις (ν-1), ένα τετράμηνο καταρρακωμένης οξύνοιας, χιλιόμετρα ποδαρόδρομου, 24 μπάνια, ένα εκκαθαριστικό, κάμποσες αναζωογονητικές Κυριακάτικες βόλτες στο παζάρι, 5 γλυκά προσαρμοσμένα πάνω μου κιλά, δεκάδες δεκάδων νέων άσπρων τριχών, και 365 (αρκετά ενδιαφέρουσες μέρες που δεν άλλαξαν όμως (;) τον ρου της ζωής μου) αργότερα], ήρθε η ώρα για μία ακόμα, συμπληρωματική,  παραδοχή, η οποία - το πιθανότερο - δεν ενδιαφέρει κανέναν.

42+1 Αποτάσσομαι από τούδε και στο εξής το αποπροσανατολιστικά "καταραμένο" επίθετο κυκλοθυμικός και την "ποιητική" αοριστία αυτού. Όταν δεν είμαι καλά, ξέρω κατά 99% τι (ποιος, που, ποια, και γιατί) μου φταίει. Αποκαλυπτική παραδοχή για έναν μεσήλικα (λέξη που ξενίζει ως περιγραφή μας, τους συνομηλίκους φίλους) σαν και του λόγου μου, αν και θα μου πεις αργοπορημένη. Θα πιω όσες μπύρες χρειάζεται για να το γιορτάσω ανέμελος στο ελεύθερο σύμπαν των ανακατεμένων σκέψεων. 'Οσοι πιστοί προσέλθετε. Χρόνια μου πολλά. Έγινα 43.


Αυτά.

20 σχόλια:



  1. Xρόνια Πολλά Λέμον!Nα σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν και σε εκτιμούν! Υγεία και Αγάπη σου εύχομαι.
    Κeep on walking... ( These boots are made for waliking )...Keep on smiling.. A! Και συνέχισε να κάνεις εκπομπές!
    Μπύρες ε?...α στο καλό σου..ζήλεψα μια μαύρη..και το ψυγείο άδειο.Στην πρώτη που θα πιω αύριο, σήμερα δηλαδή θα σου ευχηθώ τα δέοντα!
    Την καλημέρα μου :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ lefti για όλες όλες τις ευχές. Καλοδεχούμενες. Υγεία για όλους μας, να είμαστε καλά και να χαιρόμαστε τους εαυτούς μας και όσους αγαπάμε.

      Μαύρη μπύρα ε? :)

      Διαγραφή
  2. χρόνια σου πολλά πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά μικρέ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "μικρέ" πόσο το ευχαριστιέμαι κάποιες φορές. Θενκς φίλε μάλερ

      Διαγραφή
  3. Καλέ μου άνθρωπε, χρόνια πολλά πολλά πολλά, με υγεία και αγάπη!
    Να σε χαίρονται οι δικοί σου, αλλά κι εμείς οι 'μακρινοί'.

    Αμπζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας εύχομαι Ό,ΤΙ επιθυμείτε κύριε Λεμονοστίφτη.
    Χρόνια Πολλά.

    1 αναγνώστης σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαστε καλά κι εσείς αγαπητέ μου αναγνώστη. Σας ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια καλά και υγεία σου εύχομαι κατ' αρχήν, δημιουργία και έμπνευση κατά δεύτερον. Να σε χαιρόμαστε συνομήλικε και καλά κρασά ή μήπως καλές μπύρες :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ Φουλ. Αντεύχομαι και εδώ και σε όλους τα καλύτερα. Θα τα πούμε.

      υγ. προς στιγμήν διάβασα συνο-μεσήλικε

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φόλτατο Quasar. Οι καλές μουσικές θα μας σώσουν όλους.

      Διαγραφή
  7. Επίσης δύο χρόνια ακριβώς μετά την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλ. Παναγούλη, σε σημείο πολύ κοντά εκεί που παραθερίζεις νομίζω.
    Χρόνια σου πολλά και καλά,
    Νεκ
    ΥΓ: Παρεμπιπτόντως η ηλικία σου στα λατινικά στο post στην αρχή μου έκανε για extra large επί τρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, ναι. Το ξέχασα αυτό με τον Παναγούλη πάλι. Θα κάνω αφιέρωμα του χρόνου να μαστε καλά.
      Ευχαριστώ Νεκ για τις ευχές. Καλή η τούρτα παγωτό?

      υγ. Η ηλικία μου στα ελληνικά είναι ΜΓ. Σου φέρνει αυτό τίποτα στο μυαλό?

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά με υγεία. Να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς και εκείνους που σε αγαπάνε. Σου εύχομαι ολόψυχα όσους φίλους, ταξίδια, αγάπες, δίσκους, βιβλία, αναρτήσεις, μπύρες, συναυλίες, εκπομπές, χιλιόμετρα, και γιατί όχι χρήματα επιθυμείς.

    υγ. Ακούμε στο repeat τις εκπομπές σου. Ιδιαιτέρως την 87η. Να ΄σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ JLC12. Όλα όσα λες αντεύχομαι για όλους τους καλούς ανθρώπους εδω μέσα. Να σαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Φίλτατε Lemonostifti σου εύχομαι από καρδιάς Χρόνια πολλά μα πάρα πολλά !!!!!!!!!!!!!
    Και επίσης σου εύχομαι όλα αυτά τα χρόνια να τα κάνεις ότι θέλεις να ταξιδεψεις όπου τραβάει η ψυχή σου , με χωροχρονικά άλματα η χωρίς.

    See you at home !!!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θενκς αγαπητέ Θηφ. Θα προσπαθήσω να μην σ' απογοητεύσω στην ευχή σου.


      Θα τα πούμε στο σπίτι!!!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά!!! Με υγεία! Καθυστερημένα λιγάκι λόγω ολιγοήμερων διακοπών! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ηφ κι ευχαριστώ πολύ. Οι ευχές και καθυστερημένες να είναι δε λήγουν ποτέ. Ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου φίλε.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails